600 g srnčí plece
250 g hříbků
sůl
2 bobkové listy
6 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
4 kuličky jalovce
1 lžíce oleje
1 malá mrkev
1/4 malého celeru
1 cibule
1 lžíce cukru krupice
šťáva a kůra z 1/2 citrónu
1 snítko tymiánu
1 – 2 lžíce brusinkové zavařeniny a 4 lžíce k podávání
1 lžíce švestkových povidel
150 – 200 ml červeného vína
40 g strouhaného perníku
Zvěřinový guláš na víně s hříbky – recept
Omyté a odlaněné maso nakrájíme na kostky, očištěné, omyté houby podélně rozpůlíme. Do hrnce dáme 3/4 l vody, sůl, celé koření a uvedeme k varu. Do vroucí vody vložíme maso, které po 10 minutách vyjmeme. Do vývaru vložíme na 10 minut houby, které rovněž vyjmeme a uchováme stranou.
V kastrole rozpálíme olej, vsypeme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, osmahneme a posypeme cukrem. Jakmile začne cukr karamelizovat, přidáme jemně nakrájeou cibuli a ještě chvíli opekáme do světlehněda. Do základu vložíme maso, zastříkneme citronovou šťávou, přidáme kousek citrónové kůry, tymián a podlijeme částí scezeného vývaru z masa a hub a červeným vínem.
Zvěřinový guláš na víně s hříbky dusíme pod poklicí doměkka, občas zamícháme a podlijeme vývarem. Ke konci dušení přidáme povidla, brusinkovou zavařeninu a dodusíme. Měkké maso vyjmeme, omáčku zahustíme nastrouhaným perníkem, dobře provaříme, dokud omáčka nezhoustne, a potom ji přecedíme zpět na maso. Podle potřeby dochutíme solí, cukrem nebo citrónovou šťávou, vložíme uvařené hříbky a společně krátce prohřejeme.
Zvěřinový guláš na víně s hříbky podáváme s nočky.