Žemlovka

Jablka
rohlíky (veka, starší vánočka)
mléko
vanilkový cukr a mletá skořice
máslo (Hera ap.)

Žemlovka s jablky – recept

Žemlovka je rychlé a levné jídlo. Do studeného mléka vložíme na chvilku (aby se nám nerozmočily) podélně rozříznuté rohlíky nebo plátky veky či vánočky a ty pak klademe do máslem či jiným tukem vymazané zapékací mísy (pekáčku ap.). Na mlékem navlhčené rohlíky nastrouháme na hrubém struhadle oloupaná jablka (žemlovka ale může být třeba s hruškami), posypeme je vanilkovým cukrem a mletou skořicí (té dát víc) a pokud jsou jablka moc kyselá, tak je můžeme ještě trochu pocukrovat, aby byla žemlovka sladká. Jablka zakryjeme další vrstvou v mléce navlhčených rohlíků a opakujeme.
Poslední vrstvu by měly tvořit rohlíky, na ně pak poklademe kousky másla a žemlovka se dá péct do vyhřáté trouby asi na 30-40 minut. Žemlovka je hotová až se nám vytvoří zlatavá kůrčička.

TIP

Žemlovka je dobrá politá rozpuštěným máslem, pocukrovaná, příp. posypaná grankem aj. podle vlastní chuti.
Žemlovka chutná i za studena.