1 listové těsto
1/2 kg kysaného zelí
3 velké cibule
olej
sůl, cukr, drcený kmín
hrubá a hladká mouka
strouhanka
klobása nebo párek
vejce na potření a hrubá sůl na posypání
Cibule nakrájejte a dočervena na oleji je osmažte. Přidejte zelí, podlijte trochou vody, přidejte podle chuti cukr, drcený kmín, sůl a duste doměkka.
Když je zelí měkké, odstavte ze sporáku a zaprašte zelí hrubou moukou, přikryjte a nechte asi 2 minuty odstát.
Potom vše promíchejte, dejte zelí do cedníku, vymačkejte šťávu a nechte vychladnout.
Na vále poprášeném hladkou moukou rozválejte listové těsto a posypejte lehce strouhankou. Doprostřed placky dejte po celé délce pruh zelí (asi 3/4 množství), na ně položte celou klobásu nebo párek a přikryjte zbytkem zelí.
Srolujte do závinu, okraje přeložte, utáhněte a potřete rozšlehaným vejcem a posypejte hojně drceným kmínem a hrubou solí.
Pečte v předehřáté troubě na 240°C asi půl hodiny.
TIP
Když zelný štrúdl ochutnáte, určitě bude u vás vítězit před štrúdlem sladkým.