Základní recept pro 4 porce:
500 g zelí nakrájené na nudličky
40 g citrónové šťávy
40 g rostlinného salátového oleje
sůl
mletý zázvor
Zelný salát – 22x jinak – recepty:
Nakrájené zelí spaříme přes cedník vroucí vodou, přesypeme do mísy a hned zakapeme citrónovou šťávou, promícháme s olejem, osolíme, okořeníme mletým zázvorem a obměňujeme:
1. s paprikami
+ 1 paprika žlutá, 1 paprika zelená, 1 paprika červená – nakrájíme na nudličky a promícháme
2.s mrkví
+ 80 g jemně nastrouhané mrkve
3.s česnekem a cibulí
+80 g jemně posekané cibule a 20 g utřeného česneku
4.s česnekem a sýrem
+100 g jemně strouhaného tvrdého sýra a 20 g utřeného česneku
5.s křenem
+50 g strouhaného křenu
6.s červenou řepou
+150g strouhané oloupané červené řepy, okořeníme mletým fenyklem
7.s okurkami a koprem
+150 g jemně na nudličky pokrájené nebo hruběji strouhané okurky a podle chuti posekaný čerstvý kopr (příp. lze nahradit i sušeným)
8.s ředkvičkami
+150 g na nudličky pokrájených ředkviček, okořeníme čerstvě umletým pepřem
9.s raným celerem nebo chuťově jemnějším pastiňákem
+150 g jemně strouhaného celeru či pastiňáku, krátce – asi 7 minut povařeného, ochutíme větší dávkou čerstvé citrónové šťávy
10.s dýní, cuketou, lilkem, patizonem
+200 g jemně strouhaného nebo na jemné nudličky pokrájeného druhu (zvolíme jeden), pro lepší stravitelnost předem vroucí vodou spaříme nebo necháme nasucho krátce zapéct v troubě (bude křupavější)
11.s kukuřičnými zrny
+100 g konzervovaných zrn ve slaném nálevu, v obou případech základní salát méně solíme a kyselíme!!!
12.s květákem
+150 g krátce spařeného – nevaříme ve vodě – (asi 7 minut spařujeme prostřednictvím pařáku na knedlíky), okořeníme mletým muškátovým květem
13.s brokolicí
+150 g na pařáku propařené, na růžičky rozdělené brokolice, okořeníme mletým zeleným nebo bílým pepřem
14.s čočkou
+150 g uvařené čočky (vodu okořeníme bobkovým listem, aby se zvýraznila chuť
15.s různobarevnými fazolemi
+100 g konzervovaných, sterilovaných fazolí (stříkaných, červených, bílých a můžeme vyzkoušet i v tomatě)
16.s ananasem
+100 g pokrájeného nejlépe čerstvého ananasu, můžeme použít i konzervovaný, ale pak volíme druh neslazený nebo light a ten ještě přecedíme a přelijeme vodou, aby salát nebyl příli nasládlý
17.s jablky
+200 g hruběji nastrouhaných nebo na nudličky pokrájených různých odrůd a barev jablek
18.se sušenými švestkami
+100 g předem namočených, vypeckovaných, nesířených švestek okořeníme mletou skořicí nebo mletým badyánem
19.s meruňkami
+150 g nasířených, vroucí vodou spařených a hcváli namočených na jemné proužky nakrájených meruněk, okořeníme mletým hřebíčkem
20.s pomerančem a mandlemi
+200 g pokrájené pomerančové dužniny, + 50 g spařených, oloupaných a na nudličky pokrájených mandlí
21.se směsí sušeného ovoce a jádrovin
+200 g libovolné kombinace předem namočeného ovoce pokrájeného a ořechů či mandlí hruběji nastrouhaných
22.s houbami
+100 g pokrájených sterilovaných hub (raději ve sladkokyselém nálevu, příp. sterilovaných žampiónů, které jsou většinou ve slaném nálevu)