1 listové těsto (stačí 400 g)
1 cibule
30 g slaniny
200 g uzeného masa
1 sklenice sterilovaného sladkokyselého zelí (750 ml)
4 – 5 lžiček cukru
1 lžička kmínu
2 vejce
200 g zakysané smetany
50 ml mléka
pepř, sůl
Zelný koláč – recept
Slaninu nadrobno nakrájejte, vložte do kastrolu a zpěňte na ní nakrájenou cibuli. Pak přidejte na nudličky (nebo kostičky) nakrájené uzené maso, zelí (část nálevu vylijte), cukr, kmín a duste, až se všechna tekutina odpaří.
Listové těsto rozválejte (kousek si odložte na mřížky navrch koláče), vyložte jím koláčovou formu (okraje těsta zvedněte) a naplňte podušeným – vychladlým zelím se slaninou a uzeným.
V hrnku rozmíchejte smetanu s vejci, mlékem a špetkou solí, směs nalijte na koláč a pokryjte mřížkou z odloženého kousku listového těsta.
Zelný koláč vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte dozlatova asi 35 – 40 minut.
TIP
Zelný koláč můžete přizdobit čerstvými bylinkami – vypadá moc dobře – a nabídnout jako velmi chutný slaný zákusek k pivu či vínku.