Zelné knedlíky II.

1/2 zelné hlávky (asi 500 g)
2 celá vejce
sůl, kmín
400 – 500 g hrubé mouky (podle šťavnatosti hlávk. zelí)

Zelné knedlíky II.- recept

Omyté zelí nakrájíme na hrubší nudličky, přidáme sůl, kmín a v míse promačkáme, aby zelí pustilo šťávu. Pak přidáme vejce, mouku a vypracujeme těsto, které má být měkčí, ale ne řídké. Přikryté utěrkou necháme asi 20 minut odpočinout.
Mezitím si dáme vařit dostatečné množství vody, do ní přidáme sůl. Pak mokrýma rukama vytvarujeme z připraveného těsta koule o průměru asi 8 cm, vložíme je do vařící vody, přikryjeme pokličkou, snížíme plamen a zvolna vaříme asi 15 minut. Během vaření knedlíky neobracíme a nezvedáme poklici.
Uvařené zelné knedlíky po vyjmutí rozkrojíme (nejlépe nití) a podáváme je jako přílohu k pečeným masům, guláši apod.

TIP

Zelné knedlíky II. např. se škvarky nebo rozpálenou uzenou slaninou můžeme podávat s různými saláty i jako hlavní jídlo.