Kdo nemusí zelňačku kyselou, může si uvařit zelňačku z bílého zelí.
1/4 hlávky bílého zelí
1 mrkev
1 cibulka
1 l zeleninového vývaru ze 2 kostek
1 lžička kmínu
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce oleje
sůl, pepř
4 vařené brambory (z předešlého dne)
Zelňačka z bílého zelí – recept
Nejdříve si připravte zeleninový vývar – v litru vařící vody rozpusťte 2 kostky bujonu, provařte a nechte vychladnout.
Do hrnce na zahřátý olej nasypejte cibuli nakrájenou na kostičky a osmažte ji. Pak přidejte mouku, upražte světlou jíšku, kterou zalijte vychladlým vývarem a dobře promíchejte. Pak přidejte nakrouhané zelí, mrkev, kmín a dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Polévku vařte asi 15 minut, pak přidejte na kostky pokrájené brambory a zelňačka z bílého zelí je hotová.
Na talíři ji můžete přizdobit zelenou petrželkou.