Zelňačka s kysanou smetanou a vepř. masem

350 g vepřové krkovičky
sůl, pepř
2 lžíce másla
asi 2 lžíce mleté papriky
3 lžíce oleje na smažení
2 cibule
125 ml bílého vína
2 lžíce hladké mouky, 1250 ml vývaru
400 g kysaného zelí
2 bobkové listy a 2 lžičky majoránky
500 g brambor
250 g kysané smetany, dle potřeby cukr

Vepř. krkovičku omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky, které osolíme, opepříme čerstvě umletým pepřem a obalíme v mleté paprice. Na pánvi rozehřejeme olej a připravené maso na něm rychle ze všech stran opečeme.
Cibule nakrájíme nadrobno . V hrnci rozpustíme máslo a cibule na něm krátce opečeme, zaprášíme je pak hladkou moukou a připravíme světlou jíšku. Přilijeme víno s vývarem a vše přivedeme k varu.
Do vroucího základu vložíme orestované maso, nadrobno pokrájené kysané zelí a bobkové listy, přidáme majoránku. Polévku necháme vařit asi 50 minut.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Když je maso v polévce téměř měkké, přidáme je do hrce a vše dovaříme doměkka. Polévku dochutíme solí, pepřem a cukrem, odstavíme z ohně a přidáme kysanou smetanu.

TIP:

Polévka je velmi sytá, může být proto servírov ána jako samostatné jídlo. Ještě lepší je na druhý den!