300 g kysaného zelí (rozsekat nadrobno)
200 g uzeného masa (nejlépe bůček)
4 menší brambory
1 celé vejce
sůl, pepř, mletý kmín, majoránka
česnek
olej
polohrubá mouka
Zelňačka s chlupatými knedlíčky – recept
Do 1 litru vody dáme na kousky nakrájené maso, přidáme zelí a vaříme asi 30 minut.
Mezitím uděláme chlupaté knedlíčky – nastrouháme syrové brambory, k nim přidáme vejce, špetku soli a mouku (podle potřeby).
Chlupaté knedlíčky vykrajujeme kávovou lžičkou do zelňačky, necháme je povařit asi 5 minut a pak polévku zahustíme jíškou a ochutíme prolisovaným česnekem, mletým kmínem, pepřem, solí a majoránkou. Ještě pár minut povaříme a zelňačka s chlupatými knedlíčky je hotová.
TIP
Kdo chce, může si jíšku připravit na dozlatova usmažené cibuli, zelňačka s chlupatými knedlíčky je pak výraznější chuti. Ale i bez ní chutná znamenitě! Zkuste si ji uvařit a nezalitujete.