1 balení bílého kysaného zelí
2 menší vařené brambory na kostičky
100 – 200 g uzeného masa na kostičky
1 střední cibule
1 masox
1 lžíce oleje
sůl, pepř, kmín, polévkové koření
Na oleji osmahneme cibulku s uzeným masem, po zesklovatění zalijeme vodou a přidáme vařené brambory na kostičky s masoxem a kysaným zelím. Komu přijde zelí moc kyselé, může ho ještě před vložením do hrnce propláchnout vodou, případně pokrájet, pokud je zelí příliš „dlouhé“. Dochutíme solí, pepřem, kmínem a polévkovým kořením. Přibližně po 45 minutách vyzkoušíme zda je zelí již měkké.{r>
Pokud se Vám zdá polévka příliš kyselá, můžete přidat pár lžic cukru. A kdo má rád polévku jemnější, může jí zahustit polohrubou moukou s trochou smetany.