50 g slaniny
2 lžíce oleje
2 cibule
2 stroužky česneku
300 g točeného nebo j. salámu
1 lžička mleté sladké papriky
mražená zeleninová směs (nebo čerstvá zelenina)
1/2 kostky masoxu
hladká mouka
2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
pažitka
3-4 lžíce smetany
Zeleninový guláš se salámem – recept
Na oleji a rozškvařené slanině zpěníme nakrájenou cibuli a pokrájený česnek, osmahneme na kostky nakrájený salám, přidáme mletou papriku, podlijeme, vložíme očištěnou a nakrájenou zeleninu nebo zmrazenou zeleninovou směs, přidáme kousek masoxu a dusíme.
Když je zelenina skoro měkká, zaprášíme ji jen trochou mouky, přidáme rajčatový protlak nebo kečup, podusíme a přidáme pokrájenou pažitku.
Před podáním zeleninový guláš se salámem můžeme vylepšit 3 – 4 lžícemi smetany. Zeleninový guláš se salámem podáváme s vařenými brambory nebo s chlebem.
TIP
Namísto mražené zeleniny můžeme použít zeleninu čerstvou (papriky, rajčata, květák, mrkev, hrášek, brukev), namísto točeného a j. salámu můžeme vložit do udušené zeleniny a jen prohřát vepřové ve vlastní šťávě z konzervy.