Zeleninové řízky

1 sáček zmrazené zeleninové směsi (500 g)
150 g žampiónů
50 g tvrdého sýra
2 velká rajčata
3 vejce
100 g vařených brambor
80 g másla
80 g hladké mouky
3 dl mléka
muškátový květ, pepř, sůl
strouhanka na posypání prkénka
olej na smažení

Zeleninové řízky – recept

Zmrazenou zeleninu vsypeme do malého množství vařící osolené vody, podusíme do poloměkka, ocedíme, necháme okapat, osušíme v utěrce a drobně pokrájíme. Spařená a oloupaná rajčata, očištěné žampióny a brambory pokrájíme na kostičky.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, rozšleháme a uvaříme velmi hustou omáčku. Přidáme do ní vejce, zeleninu, rajčata, žampióny, brambory, sůl, koření a strouhaný sýr, promícháme a necháme nejméně 1 hodinu stát.
Potom na prkénku posypaném strouhankou uděláme tenké zeleninové řízky a usmažíme je na rozehřátém oleji po obou stranách dorůžova.

Zeleninové řízky podáváme s bramborovou kaší a kompotem nebo s opékánými brambory a s tatarskou omáčkou nebo s jinou majonézovou omáčkou.