Zeleninová žemlovka

2 – 3 rohlíky (nebo 1/2 bagety)
1 pórek
2 malé cukety
1 lžíce oleje
3 – 4 vejce (z toho 1 na navlhčení pečiva)
200 ml mléka
100 ml smetany
100 g eidamu
2 stroužky česneku
sůl

Zeleninová žemlovka – recept

Z pórku použijeme jen bílou část, kterou nakrájíme na kolečka. Česnek nakrájíme na tenké plátky, na plátky nakrájíme též cuketu. Na pánvi zahřejeme olej, lehce v něm opečeme zeleninu a odstavíme z ohně.
Troubu rozehřejeme na 180° C.
Hlubší formu vyložíme pečicím papírem. Plátky pečiva namáčíme v rozšlehaném vajíčku s mlékem a vyskládáme je na dno a boky zapékací mísy. Na ně rozložíme osmaženou zeleninu a zalijeme směsi ze smetany, 2 – 3 vajec a strouhaného sýra. Dáme péct do trouby na 25 – 30 minut, dokud povrch nezíská zatohnědou barvu.

Zeleninová žemlovka chutná jak teplá, tak i z studena a můžeme k ní podávat hlávkový salát.