1 lžíce oleje
40 g másla
1 malá cibulka
100 g mrkve
50 g celeru
50 g hladké mouky
1 a půl kostky zeleninového bujonu
120 g čerstvého sýra
1 vejce
sůl, pepř
nasekaná zelená petrželka
strouhanka podle potřeby
Zeleninová polévka se sýrovými knedlíčky – recept
V hrnci zpěníme na oleji a másle malou drobně nakrájenou cibuli a mrkev s celerem nakrájené na nudličky. Zasypeme hladkou moukou, lehce osmahneme, zalijeme 800 ml až 1 litrem studené vody, rozmícháme a přidáme zeleninový bujon.
Nakonec polévku osolíme a zvolna povaříme asi 15 minut.
Mezitím jemně nastrouháme nebo rozmačkáme vidličkou čerstvý sýr, přidáme k němu vejce, sůl a pepř. Směs rozmícháme a podle potřeby zahustíme jemnou strouhankou. Z hmoty uděláme knedlíčky (velké asi jako vlašský ořech) a přidáme do polévky spolu s nasekanou zelenou petrželkou a společně povaříme ještě asi 3 až 4 minuty.
Zeleninová polévka se sýrovými knedlíčky chutná výborně!