0,9 vody
400 g mražené zeleniny (brokolice, mrkev, květák, petržel, celer)
1 dl smetany
3 oloupané brambory
sůl, mletý pepř, polévkové koření
Noky:
100 g jemně nastrouhaných brambor uvařených ve slupce
2 lžíce hrubé mouky
1 žloutek
1 malá cibule
3 lžičky másla
3 lžičky jemně nastrouhaného sýru
sůl
Zeleninová polévka s cibulovými noky – recept
Na kostičky nakrájené bambory zalijeme vodou, osolíme a vaříme téměř doměkka. Pak do polévky přisypeme mraženou zeleninu a vaříme, až vše změkne. Trochu uvařené zeleniny vyjmeme a schováme na pozdější ozdobení polévky.
Na nočky osmažíme drobně nasekanou cibuli dorůžova na polovině dávky másla a necháme ji vychladnout. K nastrouhaným bramborám přidáme hrubou mouku, žloutek, změklé máslo, sýr, sůl, pažitku a osmaženou cibulku. Připravíme husté těsto, ze kterého lžičkami tvarujeme malé nočky, které zavařujeme do vroucí osolené vody. Vaříme je asi 4 – 5 minut, pak je vyjmeme děrovanou naběračkou.
Polévku sejmeme z plotýnky, vmícháme smetanu, vše rozmixujeme a dochutíme solí a polévkovým kořením.
Na talíře rozdělíme cibulové nočky, přelijeme je polévkou.Teď je zeleninová polévka s cibulovými noky hotová, zbývá jenom ji ozdobit kousky celé zeleniny. Dobrou chuť!