1000 g mrkve
700 g celeru
700 g petržele
300 g květáku
500 g cibule
100 g kedlubny
100 g česneku
300 g pórku
celkem 100 g petrželové, celerové a pórkové nati
asi 750 g soli
Zelenina v soli – recept
Očištěnou a omytou zeleninu nakrájím na menší kousky a umelu na masovém strojku spolu se zelenými natěmi. Umletou zeleninu osolím, důkladně promíchám a chvíli nechám rozležet.
Poté zeleninu v soli plním do připravených čistých menších skleniček (nejlépe od dětské výživy ev. tatarské omáčky) tak, že zeleninu do skleničky napěchuji, větší část přebytečné šťávy, kterou zelenina „pustí“, vytlačím do připravené nádoby.
Skleničky se zeleninou v soli zavíčkuji a uložím do chladna.
Takto naložená zelenina vydrží až 2 roky, je vždy po ruce a má širokou škálu použití (polévky, pod maso, omáčky), je však třeba mít na paměti, že jídlo , do kterého ji použiji už prakticky nesolím. Vytlačenou zeleninovou šťávu rovněž zužitkuji jako super dochucovadlo – naliji ji do skleniček (např. od kečupu ap.) a přidávám ji do zeleninových polévek, vývarů, pod masa a všude tam, kde se hodí. Ale pozor – pokrm, do kterého tuto šťávu chci přidat, dosoluji až po jejím přidání, protože samotná zeleninová šťáva je velmi slaná! (Před upotřebením šťávy sklenici protřepat.)