500 g vařených brambor
150 g hrubé mouky
40 g sádla nebo másla
sůl
1 vejce
Náplň:
250 g uvařeného uzeného masa
70 g másla
1 cibulka
50 g strouhanky
Závin s uzeným masem – recept
Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout, pak oloupeme a umeleme (nebo nastrouháme najemno). Přidáme mouku, tuk, sůl a vejce a vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout.
Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme strouhanku a osmažíme.
Z těsta vyvalíme plát, který potřeme vychladlou strouhankou s cibulí, posypeme sekaným uzeným a stočíme do závinu. Závin s uzeným masem zabalíme do mokrého ubrousku (utěrky) a vaříme asi 40 minut ve slané vodě.
Hotový závin s uzeným masem pak nakrájíme na plátky a podáváme s dušeným zelím nebo s hlávkovým či okurkovým salátem.