Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem + foto postup


Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem
lilek

uzené maso

pórek nebo mladá cibulka

zakysaná smetana nebo tvaroh

tvrdý sýr

sůl, koření, bylinky

Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem – recept


Vybereme si v prodejně lilek, který je už trochu měkký. Pozor ale na plíseň, bývá u špičky, u té zelené „stopky“. Lilek, také se mu říká baklažán, se může po tepelné úpravě jíst i s tou fialovou slupkou. Ne každému však chutná, proto se nedivte, když by si jí Váš host na talíři odkrajoval. Pro účely pečení je ale slupka nenahraditelná.

Lilek omyjeme a uřízneme stopku.






Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem





Rozkrojíme podélně na 2 stejné půlky. Vnitřky vydlabeme lžící.






Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem




Můžeme si pomoci i nožem. Lilek uvnitř ihned hnědne, to je normální.






Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem




Lilek můžeme normálně osolit. Můžeme jej však také ponořit do slané vody – pak se sůl dostane do celé dužiny. Máčet je nutno 1-2 hodiny. Protože lilky plavou jako lodičky, zatížíme je talířkem :-)






Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem





Připravíme si náplň z uzeného masa. Nakrájíme uzené maso (např. uzenou rolovanou plec) na malé kostičky.






Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem





Pokud máme pejska, nezapomeneme mu dát vzorek, jestli je maso vyhovující kvality…







Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem








Nakrájíme si pórek – stačí jej nakrájet na kolečka a pak přepůlit.






Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem





Pórek přidáme k masu a dále přidáme 100 g zakysané smetany nebo – pokud chceme lehčí jídlo – odtučněný tvaroh. S tavrohem se nám nápň tak pěkně nezapeče a má trochu jinou chuť, ale je to o dost méně kalorické a dobře stravitelné.






Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem





Přidáme koření – je vhodné nějaké koření na mletá masa, nebo balkánské. Tady jsme použili čubricu. Dále lžíci hořčice a míchat….






Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem




Necháme chvíli odpočinout a mezitím vylovíme lilky ze slané vody a osušíme je ubrouskem.






Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem




Lilky naplníme směsí až po okraj.






Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem





Pokud chceme lilky „light“, dáme je na mřížku do pekáčku a dáme péct „nasucho“, jen do pekáčku nalejem trochu vody. Pokud chceme lilky pést ve šťávě, použijeme vodu, sůl a máslo. Můžeme přidat i utřený česnek. Dáme do trouby a pečeme asi půl hodiny na mírném ohni. Máme-li čerstvé bylinky, například pažitku, rozmarýn a oregáno…






Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem





… nasekáme si je najemno.






Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem




Nastrouháme si 100g tvrdého sýra (eidam) a smícháme ho s bylinkami. Takto smíchaný sýr s bilinkami můžeme použít i na posypání špaget!






Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem




Zhruba po půl hodině lilky vytáhneme a zasypeme shora sýrek s bylinkami. Co nejdříve vrátíme do trouby.






Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem





Zapékáme ještě asi 15 minut naprudko. A je to.







Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem





Lilky můžeme jíst jen tak, bez přílohy. Dobrý je k tomu například sýrový dresing…




Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem




Takto vypadá vnitřek „light“ verze – tedy s odtučněným tvarohem a pečený na mřížce.







Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem