
lilek
uzené maso
pórek nebo mladá cibulka
zakysaná smetana nebo tvaroh
tvrdý sýr
sůl, koření, bylinky
Zapékaný lilek (baklažán) s uzeným masem – recept
Vybereme si v prodejně lilek, který je už trochu měkký. Pozor ale na plíseň, bývá u špičky, u té zelené „stopky“. Lilek, také se mu říká baklažán, se může po tepelné úpravě jíst i s tou fialovou slupkou. Ne každému však chutná, proto se nedivte, když by si jí Váš host na talíři odkrajoval. Pro účely pečení je ale slupka nenahraditelná.
Lilek omyjeme a uřízneme stopku.
![]() |
![]() |
Rozkrojíme podélně na 2 stejné půlky. Vnitřky vydlabeme lžící.
![]() |
![]() |
Můžeme si pomoci i nožem. Lilek uvnitř ihned hnědne, to je normální.
![]() |
![]() |
Lilek můžeme normálně osolit. Můžeme jej však také ponořit do slané vody – pak se sůl dostane do celé dužiny. Máčet je nutno 1-2 hodiny. Protože lilky plavou jako lodičky, zatížíme je talířkem :-)
![]() |
![]() |
Připravíme si náplň z uzeného masa. Nakrájíme uzené maso (např. uzenou rolovanou plec) na malé kostičky.
![]() |
![]() |
Pokud máme pejska, nezapomeneme mu dát vzorek, jestli je maso vyhovující kvality…
![]() |
Nakrájíme si pórek – stačí jej nakrájet na kolečka a pak přepůlit.
![]() |
![]() |
Pórek přidáme k masu a dále přidáme 100 g zakysané smetany nebo – pokud chceme lehčí jídlo – odtučněný tvaroh. S tavrohem se nám nápň tak pěkně nezapeče a má trochu jinou chuť, ale je to o dost méně kalorické a dobře stravitelné.
![]() |
![]() |
Přidáme koření – je vhodné nějaké koření na mletá masa, nebo balkánské. Tady jsme použili čubricu. Dále lžíci hořčice a míchat….
![]() |
![]() |
Necháme chvíli odpočinout a mezitím vylovíme lilky ze slané vody a osušíme je ubrouskem.
![]() |
![]() |
Lilky naplníme směsí až po okraj.
![]() |
![]() |
Pokud chceme lilky „light“, dáme je na mřížku do pekáčku a dáme péct „nasucho“, jen do pekáčku nalejem trochu vody. Pokud chceme lilky pést ve šťávě, použijeme vodu, sůl a máslo. Můžeme přidat i utřený česnek. Dáme do trouby a pečeme asi půl hodiny na mírném ohni. Máme-li čerstvé bylinky, například pažitku, rozmarýn a oregáno…
![]() |
![]() |
… nasekáme si je najemno.
![]() |
![]() |
Nastrouháme si 100g tvrdého sýra (eidam) a smícháme ho s bylinkami. Takto smíchaný sýr s bilinkami můžeme použít i na posypání špaget!
![]() |
![]() |
Zhruba po půl hodině lilky vytáhneme a zasypeme shora sýrek s bylinkami. Co nejdříve vrátíme do trouby.
![]() |
![]() |
Zapékáme ještě asi 15 minut naprudko. A je to.
![]() |
Lilky můžeme jíst jen tak, bez přílohy. Dobrý je k tomu například sýrový dresing…
![]() |
Takto vypadá vnitřek „light“ verze – tedy s odtučněným tvarohem a pečený na mřížce.
![]() |