
1/2 kg (3ks) kuřecích prsíček
1 kg brambor
20 dkg slaniny
2 mladé cibulky
2 červené kapie
3-4 stroužky česneku
2 vejce
5-7 plátků sýra (eidam 30)
1 kelímek zakysané smetany
koření na francouzské brambory
sůl, pepř
olej
Zapékané brambory s kuřecím masem – recept
Oloupané a omyté syrové brambory nakrájíme na větší kousky – třeba každou půlku na 6 kousků.
![]() |
![]() |
Kapie nakrájíme na menší kousky.
![]() |
![]() |
Mladou cibulku nakrájíme na malá kolečka, česnek pak na tenké plátky. Kdo česnek nemá rád, tak ho tam nedá.
![]() |
![]() |
Vše nasypeme do jedné mísy…
![]() |
Slaninu nakrájíme na menší kostičky…
![]() |
![]() |
… přidáme do mísy a v míse vše osolíme, opepříme a důkladně promícháme.
![]() |
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kostky (asi 2x2cm). Osolíme, opepříme (na prkénku)…
![]() |
![]() |
… a znovu vše promícháme v míse.
![]() |
Do misky vyklepneme 2 vejce, přidáme zakysanou smetanu a koření na francouzské brambory…
![]() |
![]() |
… a vše metličkou umícháme na krém.
![]() |
![]() |
Na dno rendlíku nalejeme (olivový) olej a poklademe na tenko (asi 3-5mm) nakrájenými kolečky z brambor.
![]() |
![]() |
Na na kolečka nakrájené brambory opatrně poklademe obsah mísy. Vařečkou rozprostřeme směs po celém rendlíku. Z misky pak vše zalijeme krémem tak, aby se krém dostal do všech částí rendlíku…
![]() |
![]() |
… pomůžeme si přitom vařečkou. Můžeme i zlehka promíchat.
![]() |
Vložíme do předehřáté trouba a na středním ohni pečeme 20 – 25 minut. Pak na chvíli pekáč povytáhneme z trouby…
![]() |
![]() |
… a poklademe vrch plátky sýra (můžeme použít i strouhaný sýr a vrch posypat). Vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 25-30 minut.
![]() |
… a takhle to vypadá, když je to hotové. Před koncem pečení můžeme zkusit kousek brambory, jestli je hotová. Můžeme použít i brambory předvařené, tím se doba pečení zkrátí, ale brambory pak nejsou tak křupavé :-(
![]() |
Pod rozpálené nádobí můžeme použít silikonovou podložku, funguje to bezvadně.
![]() |
Podáváme teplé, ale jedlé je to i studené. Porcování může být trošku problém, ale na chuti to nic nemění. Ideální přílohou jsou rajčata, zelený nebo ledový salát, nic nepokazíme trochou tatarské omáčky…
![]() |