1 šlehačku
sůl, kmín, pepř
3 vejce uvařená natvrdo
1 – 2 cibule nakrájené na kolečka
5 – 6 stroužků česneku
1 – 2 nožky párků
brambory (syrové)
tuk na vymazání pekáčku a strouhanku na vysypání
Zapékané brambory – recept
Očištěné brambory nakrájejte na tenké plátky a vložte je do šlehačky ochucené solí, kmínem a pepřem (příp. vegetou). Pekáč vymažte tukem a vysypejte strouhankou.
Na dno pekáčku dejte vrstvu brambor, na ni položte kolečka vajec, párků, česneku, kousky cibule a pokračujte vrstvou brambor až do vypotřebování surovin a ukončete vrstvou brambor.
Dejte péct do předehřáté trouby, pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem. Po chvíli pečení zalijte zapékané brambory zbylým nálevem ze šlehačky a upečte je dozlatova.
TIP
Na zapékané brambory můžeme spolu s cibulí přidat i kolečka další zeleniny, např. cukety, lilku aj. a ke konci můžeme zapékané brambory zasypat strouhaným sýrem.
Zapékané brambory podáváme se zeleninovým salátem