15-20 středních žampionů
1 kuřecí prsíčka
100 g sýr eidam (nebo jiný)
oříšky (buráky, mandle …)
máslo
česnek, citron (citr. šťáva)
sůl, pepř, kečup, sojová omáčka
Žampiony plněné kuřecími prsíčky – recept
15 – 20 středních žampionů omyjeme a očistíme. Malou lžičkou vydlabeme vnitřky – a nebojíme se trochu zabrat do hloubky – tedy do dužiny (masa) žampionu. I kdyby žampion trochu praskl – nevadí. Vydlabanou dužinu a vnitřky pokrájíme na jemno.
Na pánvi na mírném ohni rozpustíme máslo (nebo máslovou ramu). Přidáme na plátky nakrájený česnek – 2-3 stroužky. Česnek osmahneme do světle-růžova.
Přidáme vydlabaný a nadrobno nakrájený vnitřek žampionů. Restujeme asi 5 minut, až žampiony výrazně ztratí objem. Na malé kostičky nakrájíme kuřecí prsíčko a přidáme jej na pánev.
Osolíme, opepříme, promícháme a restujeme dalších asi 5 minut. Pak přidáme hrst nadrobno nakrájených buráků nebo mandlí.
Vše zakápneme citrónovou šťávou, přidáme trochu (1-2 pol. lžíce) kečupu a 1 pol. lžíci sojové omáčky. Důkladně promícháme a 2-3 minuty prohřejeme na mírném ohni.
Směs z pánve necháme trochu vychladnout a umixujeme na hrubo.
Žampiony naplníme umixovanou směsí až po okraj.
Vršky žampionů zakryjeme plátky sýra – můžeme použít i sýr nastrouhaný (ale trochu sýra pak vždy odpadne). Pečeme na pekáčku s mřížkou nebo na papíře – nasucho.
Houby jsou hotové, až hodně zhnědnou a sýr má na sobě hnědé skvrnky – asi tak 20 minut ve středně vyhřáté troubě.
Plněné žampiony jsou dobré teplé a šťavnaté s přílohou jako jsou například hranolky a tatarka…
nebo na studeno nakrájené na 1/3 (krájejte ze strany, kde není sýr)…