1 kg zaječího zadního masa (hřbet, běhy – i s kostmi)
20 g slaniny
kousek mrkve, celeru, petržele a cibule
60 g tuku Hera
ocet
celý pepř a nové koření
bobkový list
tymián
50 g hladké mouky
kousek citrónu
1/4 l smetany
4 lžíce bílého vína
hořčice, cukr, sůl
Zajíc na smetaně – recept
Odblaněné zaječí maso opláchneme, protkneme klínky slaniny a osolíme.
Na menší části tuku osmahneme cibuli a zeleninu nakrájenou na tenké plátky, přidáme koření a ocet, vložíme zajíce a opečeme jej po všech stranách. Podlijeme jej trochou vody, přidáme citrón a dusíme pod pokličkou.
Při dušení zajíce obracíme, přeléváme mastnou šťávou a podléváme horkou vodou.
Až je maso měkké, tak je vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou ze zbylého tuku a z mouky, zředíme vodou, rozšleháme, přidáme podle chuti cukr, ocet a hořčici a za častého míchání povaříme nejméně 20 minut.
Omáčku pak zředíme části smetany, vyjmeme koření a citrón a rozmixujeme nebo prolisujeme i se zeleninou.
Omáčku dochutíme, přidáme zbytek smetany a víno, zajíce nakrájeného na porce a dobře prohřejeme.
Zajíce na smetaně podáváme s houskovými knedlíky a s brusinkovým nebo rybízovým kompotem.