Zahradnická sekaná


Sekaná je velmi oblíbeným jídlem zejména dětí a mají ji rádi i ti, kteří klasické maso moc nemusí. My si dneska připravíme sekanou ve zdravější variantě se zeleninou. Ale nebojte, opravdu jde o masovou sekanou a zelenina je v ní tak jemná, že v chuti pokrmu nebude rušit ani zapřísáhlé masožravce. V receptu budeme používat cuketu. Klidně si tento recept schovejte na sezonu cukety, jistě pak budete rádi, až budete přemýšlet, jak zužitkovat nadúrodu právě cuket. Ta udělá ze sekané velmi jemnou, šťavnatou záležitost. Navíc je chuťově neutrální.

Na středně velkou sekanou (pro 4-6 osob) budete potřebovat:

  • 1/2 kg mletého masa mix
  • 1 vejce
  • 2 menší mrkve
  • ½ střední cukety
  • ½ cibule
  • česnek podle chuti
  • 1 lžíci rostlinného oleje nebo lžičku přepuštěného másla
  • 1 lžičku soli (nebo podle chuti)
  • 1 lžičku koření na mletá masa
  • 1 lžíci strouhanky

Naše tipy:

-Kupte kvalitní maso u prověřeného řezníka nebo si ho doma namelte. U mletých mas totiž bývá problém s čerstvostí. Díky namletí dojde k rychlejší zkáze masa.

-Chcete mít sekanou bezlepkovou? Místo strouhanky použijte hrst jemně mletých ovesných vloček. V sekané to nepoznáte, je to výborné a navíc o trochu zdravější.

Postup:

Cibuli očistěte a nakrájejte na menší kostky. Stejně tak i cuketu. Tu určitě nemusíte loupat. Na malém množství oleje nebo přepuštěného másla orestujte cibuli zároveň s cuketou. Až bude směs chladnout mezi tím si nachystáte zbytek pro sekanou.

restovana cuketa
Orestovaná zelenina dá sekané výtečnou chuť. Foto: Jana Šťastná, OK-recepty

Mrkve očistěte a nastrouhejte nahrubo. Dejte do větší mísy. Přidejte maso, vejce, koření a orestovanou směs cukety a cibule. Zahustěte strouhankou nebo jemně mletými ovesnými vločkami.

zahradnicka sekana
Mrkev dá sekané krásnou barvu a jemnou zeleninovou příchuť. Foto: Jana Šťastná, OK-recepty

Po dokonalém promíchání vznikne trochu lepivá směs, ze které na plechu s pečícím papírem uplácáme tvar sekané. Rovněž lze masovou směs na sekanou péct ve vymazaném srnčím hřbetě.

sekana se zeleninou
Směs na sekanou se dost lepí. Tvar pomůže udržet forma srnčí hřbet. Foto: Jana Šťastná, OK-recepty

Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 40 minut.

S čím nejlépe podávat? Zdaleka nejlépe se hodí vařené brambory a bramborová kaše. My jsme nakonec spolu se sekanou pekli grenaile brambory. Určitě si dokážeme představit také podávání na studeno s chlebem a hořčicí.