Záhorácký guláš

400 g vepřové plece
50 g sádla
2 – 3 cibule
2 lžičky mleté sladké papriky
1 lžíce sušených hříbků
sůl
vývar nebo voda podle potřeby
400 g hlávkového bílého zelí
trochu cukru
hladká mouka
2 dl smetany

Záhorácký guláš – recept

Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme vepřové plecko nakrájené na větší kostky a osmažíme je. Vmícháme mletou sladkou papriku, osmahneme, přidáme rozsekané sušené hříbky (ty jsme předtím namočili do studené vody asi na 1/4 hod.), osolíme, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme téměř doměkka. Šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou a rozmícháme.
Zelí pokrájíme na čtverečky a se špetkou cukru vmícháme do guláše a vše dodusíme doměkka.
Záhorácký guláš před podáváním zjemníme smetanou. Jako přílohu můžeme podávat vařené brambory.