2 vepřové jazyky
voda
sůl
150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
50 g slaniny
1 cibule
250 ml smetany kysané
1 lžíce hladké mouky
šťáva z 1/2 citronu
1 lžička karamelu
mletý pepř
Vepřový jazyk na smetaně – recept:
Vepřový jazyk (oba) opláchneme a vložíme do teplé osolené vody spolu s hrubě nasekanou zeleninou a vaříme. Měkké jazyky vyjmeme, ponoříme do studené vody (lépe se sloupnou) , sloupneme je a nakrájíme na plátky.
Na drobné kostičky nakrájíme slaninu, rozškvaříme ji, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený vepřový jazyk a dozlatova osmahneme. Nakonec vepřové jazyky zalijeme kysanou smetanou, ve které jsme rozkvedlali hladkou mouku a ochutili citronovou šťávou, karamelem a povaříme asi 2 -3 minuty v hustší omáčku.
Vepřový jazyk na smetaně dochutíme solí a mletým pepřem.
Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky nebo noky.