Vepřové srdce po vídeňsku

600 g vepřového srdce
kousek cibule
40 g tuku (máslo, Hera)
40 g hladké mouky
2 dl smetany s obsahem 12 % tuku
kousek sterilované okurky
1 lžička sardelové pasty
1 lžička hořčice
cukr, sůl, celý pepř, bobkový list
citron

Vepřové srdce po vídeňsku – recept

Vepřové srdce očistíme, omyjeme pod tekoucí vodou a vložíme do vařící, mírně osolené vody, přidáme cibuli, bobkový list a pepř a při velmi mírném varu je uvaříme doměkka.
Potom srdce přeložíme do studené vody a po vychlazení nakrájíme na nudličky.
Z tuku a mouky připavíme světlou jíšku, zředíme ji prochladlým procezeným vývarem ze srdce, rozšleháme, osolíme, přidáme hořčici a sardelovou pastu a za častého míchání povaříme nejméně 20 minut.
Hustou omáčku zředíme smetanou, přecedíme, přidáme srdce, okurku pokrájenou na nudličky a podle chuti osladíme, osolíme a okyselíme citrónovou šťávou.

Vepřové srdce po vídeňsku podáváme s houskovými knedlíky.

TIP

Ze zbytku vývaru si můžete připravit výbornou polévku.