Vepřové kolínko na černém pivu

Můžete si připravit den či dva předem.

4 menší vepřová kolena
drcený kmín
jalovec
100 g špeku
350 g kořenové zeleniny
500 ml černého piva
160 g cibule
sůl
hnědý cukr
sádlo

Vepřové kolínko na černém pivu – recept

Kolena vykostěte a svalovinu prokrájejte tak, aby se rozprostřela po celé kůži. Maso osolte, trošku pocukrujte a výrazně okořeňte kmínem.
Kdo chce, může část masa semlít spolu se slaninou a touto směsí prořezané maso potřít.
Poté koleno pečlivě stočte a utáhněte v alobalu do válečku nebo do tvaru připomínající koleno.
Takto upravená kolena můžete nechat naležet den nebo dva v lednici.
Na sádle osmahněte na nudličky krájenou kořenovou zeleninu, když se začne opékat, přidejte nakrájenou cibuli, drcené jalovčinky, trochu cukru a soli, a když cukr zkaramelizuje, zalijte vše černým pivem. Do tohoto základu vložte a velmi zvolna pečte zavinutá kolena – asi hodinu při 140° C.
Pak kolena vybalte, nařežte na kůži proužky a dopečte je za stálého přelévání výpekem. Na závěr můžete prudce dopéct, aby se kůže nafoukla a vypekla dokřupava.

Vepřové kolínko na černém pivu podávejte s kysaným zelím a uvařenými brambory nebo jen s chlebem.

Dobrou chuť!