750 g vepřové kýty
150 g másla
2 cibule
1/2 celeru
petržel
3 mrkve
plátek citrónové kůry
několik celých pepřů a nového koření
bobkový list
tymián
sklenka bílého vína
1/2 l kysané smetany
trochu hladké mouky
citrónová šťáva
Vepřová kýta na smetaně a zelenině – recept
Vepřovou kýtu omyjeme a osolíme. Zeleninu (vč. cibule) nakrájíme na plátky a na másle ji spolu s kořením a s plátkem citrónové kůry osmahneme. Na to vložíme kýtu, zalijeme ji sklenkou bílého vína a trochu podlijeme vodou. Za stálého polévání upečeme v troubě doměkka.
Pak kýtu vyjmeme, naporcujeme a dáme zatím do tepla. Zapečenou zeleninu se šťávou po vyjmutí bobk. listu a koření rozmixujeme, nebo rozmačkáme vidličkou, zalijeme v trošce studené vody rozmíchanou moukou a krátce provaříme – a stále mícháme, aby se nám omáčka nepřipálila.
Nakonec vmícháme zakysanou smetanu, dochutíme citrónovou šťávou a odstavíme z plotny.
Vepřová kýta na smetaně a zelenině chutná skvěle s houskovým knedlíkem nebo s noky.