Vepřová játra s pečenými jablky a cibulí

500 g vepřových jater
4 lžíce hladké mouky
2-3 lžíce oleje
sůl a mletý pepř
1 lžička kmínu
2 velká kyselejší jablka
1 velká cibule
2 lžíce másla
pár kapek worcestrové omáčky
1 lžíce citrónové šťávy

Vepřová játra s pečenými jablky a cibulí – recept

Játra odblaníme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Okraje nařízneme špičkou nože (aby se játra při opékání nekroutila) a lehce je přes mikrotenový sáček naklepeme. V misce promícháme hladkou mouku a kmín, játra opepříme a obalíme v hladké mouce s kmínem.

Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme je na půlcentimetrová kolečka a promícháme se lžící citronové šťávy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

V pánvi na rozpáleném oleji játra zprudka opečeme z obou stran tak, aby uvnitř zůstala růžová, vyjmeme a uchováme pod alobalem. Do pánve přidáme lžíci másla, vsypeme cibuli a opékáme na mírnějším ohni, dokud nezměkne a nezezlátne. Do této pánve pak přidáme ještě lžíci másla a pár kapek worcestrové omáčky, podle chuti osolíme a opepříme, prohřejeme a šťávou přelijeme jednotlivé porce.

V jiné pánvi na másle opečeme po obou stranách plátky jablíček, po každé straně asi 1 minutu.

Upečená játra osolíme, přelijeme šťávou, obložíme opečenou cibulí a jablky a podáváme.

TIP

Stejným způsobem jako vepřová játra s pečenými jablky a cibulí si můžeme připravit i játra telecí. Kdo chce, může si k nim dopřát i hranolky.