1 šalotka (nebo menší cibule)
50 g másla
40 g hladké mouky
400 ml zeleninového vývaru
100 ml smetany
sůl, pepř
asi 2 lžíce hořčice
cukr podle chuti
hrst nasekané pažitky (nebo natí z jarní cibulky)
6 vajec
Vejce v hořčičné omáčce s rýží – recept
V kastrůlku rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a mícháme ji, dokud nezezlátne, pak zředíme za stálého šlehání studeným vývarem a tento základ na omáčku přivedeme k varu. Povaříme asi 10 minut, přilijeme smetanu, omáčku pak dochutíme solí, pepřem a hořčicí, příp. cukrem, krátce povaříme a odstavíme. Nakonec vmícháme nasekanou pažitku nebo nať z cibulky.
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a překrojíme na čtvrtiny a vložíme do omáčky. Podáváme s divokou rýží nebo bramborami.
Vejce v hořčičné omáčce s rýží či bramborami je jídlo velmi chutné, levné i poměrně rychle připravené.