
Zkuste si namísto vánočky upéct vánoční věnec, který vám nabízí prostor pro fantazii, můžete obměňovat náplně i počet splétaných pramenů do věnce.
Na těsto:
500 g hladké mouky
100 g Hery
1 kostka droždí (42 g)
50 g cukr krupice
2 vejce
150 ml mléka
1 vanilkový cukr
špetka soli
bílek na potření…
Vánoční věnec – recept
Na ořechovou náplň:
150 g mletých ořechů
1 celé vejce
80 g cukru krupice
20 ml rumu
Na tvarohovou náplň:
150 g tvarohu
1 žloutek
1/2 balíčku vanilkového cukru
krupicový cukr podle chuti
trošku mléka podle potřeby
Prosatou mouku dejte do mísy, přidejte špetku soli, celá vejce, rozpuštěnou (ale ne horkou) Heru a nakonec kvásek. Ten si připravíte tak, že v menším kastrolku mírně zahřejete mléko s cukrem, přidáte rozdrobené droždí, zakryjete pokličkou a necháte 1-2 minuty stát, poté jej přidáte k těstu.

El. hnětáčem nebo ručně vypracujete hladké, vlačné těsto, které nechte čistou utěrkou přikryté kynout asi 30 minut na teplém místě.
![]() |
![]() |
Mezitím si připravte náplně. Jejich příprava je jednoduchá, prakticky smícháte jen uvedené suroviny dohromady.
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát asi 40 x 20 cm a rozkrájejte na 2 pruhy (asi 10×40 cm).

Doprostřed prvního dejte ořechovou náplň, kraje potřete rozšlehaným bílkem a srolujte do pramene. Druhý naplňte tvarohovou náplní a udělejte totéž.

Oba prameny pak spleťe do copu…

…stočte do věnce, přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 10 – 15 min. kynout.

Věnec pak potřete rozšlehaným bílkem (nebo celým vejcem) a pečte v předehřáté troubě na 180° C asi 15 minut, pak teplotu snižte na 160° a dopečte asi 20 minut.
Po upečení vánoční věnec nechte vychladnout a pak už se vaší fantazii meze nekladou. Můžete je buď jenom pocukrovat, ozdobit stuhou nebo větvičkou, přidat svíčku apod.
