Vánoční tvarohová štola


Štola sice pochází z Německa, ale u nás se v průběhu let také poměrně usadila a existují dokonce i tací, kteří ji mají mnohem raději než naši klasickou vánočku. Podle originálního německého receptu by se štola měla vždy připravovat z kynutého těsta. Existují ale už i různé jiné varianty na přípravu štoly a my se dnes zaměříme na tu, která se připravuje z tvarohového těsta. Pokud jste právě té klasické, kynuté na chuť nepřišli, rozhodně na štoly nezanevřete obecně a vyzkoušejte tvarohovou verzi, třeba vás právě ta nadchne.

Tvarohová štola vás překvapí

Na rozdíl od té klasické, připravované z kynutého těsta bude tato tvarohová verze o něco vláčnější a méně hutná. Kynutou štolu musíte také připravovat s poměrně velkým předstihem, aby se stihla dobře rozležet, a to již spolu se začátkem adventního času. Tvarohová štola tak dlouhý čas nepotřebuje, ale pokud ji upečete o něco dříve chybu rozhodně neuděláte. Na rozležení jí bude stačit klidně jen jeden týden. Pokud se do ní tedy doma nepustíte a nesníte ji hned po dopečení. Je totiž opravdu skvělá!

Recept na tvarohovou štolu

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g změklého másla
  • 150 g cukru krupice
  • 100 g rozinek namočených v rumu/vodě
  • 2 ks vejce
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 150 g zakysané smetany
  • 100 g mandlí (rozpůlených)
  • 250 g tvarohu
  • 1 ČL citronové kůry
  • špetka soli
  • 100 g rozpuštěného másla na potření
  • moučkový cukr na posypání

Postup: 

Jako první bude třeba hodinu před pečením vyndat máslo z lednice. Díky tomu vám přirozeným způsobem změkne. Zakysanou smetanu, tvaroh a vejce vyndejte minimálně půl hodiny před samotnou přípravou těsta, to díky tomu získá pokojovou teplotu. Poté si s dostatečným předstihem předehřejte troubu na 180 stupňů. Připravte si mísu, do které prosejte mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva. Do té poté přidejte změklé máslo, krupicový i vanilkový cukr, vejce, tvaroh, zakysanou smetanu i špetku soli. Poté přichází na řadu vypracování samotného těsta. To můžete udělat buď ručně, nebo si trochu ulehčit práci pomocí robota. Správně vypracované těsto se nebude drolit a bude dobře držet pohromadě. Nakonec přidejte ještě i rozpůlené mandle a citronovou kůru. Připravte si vál a posypte si jej moukou. Na něj vyklopte těsto a počítejte s tím, že bude zprvu hodně lepit. Je třeba ho ještě jednou důkladně propracovat tak, aby lepit přestalo. Až tato situace nastane přichází na řadu rozválení těsta do obdélníkového tvaru.

Po rozválení je třeba přibližně v polovině těsto přehnout po délce takovým způsobem, že horní část bude lehce překrývat tu spodní. Vyložte si plech pečícím papírem a štolu na něj přendejte. Dejte do trouby a pečte přibližně půl hodiny. Mezi tím si rozpusťte máslo a připravte si moučkový cukr spolu s větším sítkem. Štolu po upečení potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem. Na štole se vytvoří cukrový povlak, který tam přesně tak má být. Nakonec štolu zabalte do alobalu a nechte jí nejlépe týden až tři odpočívat na chladném místě. Uvidíte, že se vám trpělivost vyplatí a po této době bude štola k neodolání.