100 g mletý cukr
280 g hladké mouky
180 g másla (nebo Hery)
100 g mletých vlašských ořechů
cukr a kakao na obalení
Náplň:
200 g másla
100 g mletý cukr
1 žloutek
trochu rumu nebo koňaku
Ml. cukr, mouku, máslo a mleté ořechy smícháme a zpracujeme těsto. Do nevymazaných formiček oříšků dáváme kousíčky těsta – nedáváme do plna, spíš formičky „olepíme“ a pak je ukládáme na plech. Pečeme v předehřáté troubě do světle hněda. Ještě teplé je vyklepáváme z oříšků.
Náplň připravíme vyšleháním všech uvedených ingrediencí. Vychladlé půlky oříšků plníme máslovou náplní, přitiskneme je k sobě a ovalíme v cukru, který jsme předtím smíchali s kakaem.
TIP
Oříšky můžeme spojovat třeba jen dobrou domácí marmeládou, např. meruňkovou, chutnají výborně a pokud je nechceme obalovat v cukru s kakaem, můžeme je ozdobit jen tak, že namačíme špičku oříšku v čokoládě. Doporučuji udělat obě varianty a nejméně z 1,5 dávky, abyste nemusely péct znovu. Jsou totiž mimořádně „jedlé“!