Vánoční cukroví – Makové jetelíčky

300 g hladké mouky
150 g mletého máku
2 lžičky celého máku
210 g moučkového cukru
špetka mleté skořice
1 vejce
250 g másla
50 g kandovaných třešní
50 g celých oloupaných lískových oříšků

Vánoční cukroví – Makové jetelíčky – recept

Do mísy prosijeme mouku, přidáme k ní mletý i celý mák, moučkový cukr a mletou skořici. Všechno promícháme, přidáme vejce a na kousky pokrájené změklé máslo. Zpracujeme hladké těsto, které zabalené do fólie dáme na 20 minut do chladu.
Z vychlazeného těsta tvoříme kuličky (o průměru asi 15mm). Vždy tři kuličky položíme těsně k sobě (pečením se spojí a vznikne jetelíček) a stlačíme naplocho.
Plech vyložíme pečicím papírem a připravené jetelíčky na něj pokládáme. Polovinu jetelíčků ozdobíme kandovanými třešněmi, do zbývajících pak vtlačíme oloupaná jádra lískových oříšků.
Makové jetelíčky pečeme v předehřáté troubě při 175° C dozlatova asi 10 – 15 minut. Hotové necháme vychladnout.

TIP

Před pečením můžete jetelíčky potřít rozšlehaným žloutkem.