300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
200 g másla
2 žloutky
20 g jemně strouhaných vlašských ořechů
Náplň:
100 g vlašských ořechů
3 lžíce rumu
5 lžic jahodového džemu
Na dohotovení – ozdobu:
100-150 g bílé polevy
50 g tmavé polevy
celé oloupané mandle
Vánoční cukroví – Kočičí oči – recept
Prosátou mouku smícháme s moučkovým cukrem, přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutky a najemno nastrouhané ořechy. Ručně vypracujeme hladké těsto, které zabalené ve fólii uložíme nejméně na půl hodiny do chladničky.
Pak těsto na pomoučeném vále rozválíme na placku asi 3 mm silnou a vykrajujeme z ní oválky…
…které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem.
Vánoční cukroví – Kočičí oči pečeme v předehřáté troubě na 180° C asi 10 minut.
Po vychladnutí potíráme polovinu oválků náplní smíchanou z jahodového džemu, strouhaných ořechů a rumu, pak na ně přitiskneme zbylé oválky.
Bílou polevu rozehřejeme v horké vodní lázni a rozpuštěnou polevou potřeme slepené oválky a necháme ztuhnout.
Poté rozehřejeme tmavou polevu a naneseme malá kolečka polevy do středu oválku, vtlačíme do nich celou mandli a necháme dobře ztuhnout.