3 lžičky kakaa
3 lžičky mléka
3 lžičky škrobové moučky
100 g másla
100 g cukru (moučka)
60 g ořechů nebo oříšků nahrubo nastrouhaných
V hrnku o obsahu asi 0,5 l smícháme cukr s kakaem, přidáme máslo a mléko a ve vodní lázni za stálého míchání zahříváme (nesmí se vařit!). Když je směs horká, sundáme ji a postupně přisypáváme škrobovou moučku. Stále mícháme. Jakmile směs prochládá a houstne, přidáme ořechy nebo oříšky.
Na připravený, alobalem nebo pergamenem pokrytý plech tvoříme lžičkou hrudky, které necháme ztuhnout a pomocí příborového nože sloupneme. Uvedené množství stačí na hustě hrudkami pokladený velký plech.
TIP
Já přidávám ke kakau ještě 1/2 tabulky čokolády na vaření, hrudky jsou „čokoládovější“.