Vánočka

500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
100 g másla
100 g moučkového cukru
2 žloutky
1 vejce na potření vánočky
1 kostka droždí
hrst rozinek namočených v rumu
hrst nasekaných vlašských ořechů
hrst mandlí
1/2 lžičky soli

Vánočka – recept

Mouku, cukr, sůl a žloutky dáme do větší mísy, přidáme rozpuštěné máslo. V malém kastrolku mírně zahřejeme mléko s troškou cukru, přidáme rozdrobené droždí, zakryjeme pokličkou a necháme vzejít kvásek. Ten pak přidáme k ostatnímu a zpracujeme kynuté těsto. Po vykynutí (na teplém místě) zapracujeme na vále do těsta ořechy a rozinky a necháme ještě chvíli kynout.
Poté těsto rozdělíme na 9 stejných bochánků, na pomoučeném vále z nich vyvalíme stejnoměrně silné válečky. Spodní cop se uplete ze 4 válečků (copánků), další ze 3 a poslední jen ze 2 copánků. Konce copu ze dvou copánků podsuneme pod první dva copy, tím se tvar vánočky zpevní, a aby se nám vánočka „nerozjela“, ještě ji na třech místech propíchneme špejlí.
Troubu předehřejeme na 220°C, vánočku dáme na plech (vyložený pečicím papírem), potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme oloupanými mandlemi a pečeme asi 10 minut na 220°C, pak dopékáme na 160° C, ev. povrch vánočky zakryjeme pečicím papírem, aby byla propečená a na povrchu krásně zlatá.