Výborná večeře pro 4 osoby
600 g syrových brambor
200 g vařených brambor ve slupce
sůl, pepř
80 g hrubé mouky
100 g anglické slaniny
60 g slaniny
2 jarní cibulky
Valašské kúsky se slaninou – recept
Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Syrové brambory oloupeme, nastrouháme a vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu. Obojí brambory pak promícháme, osolíme a opepříme.
Přisypeme hrubou mouku a vypracujeme tuhé těsto, asi jako na chlupaté knedlíky. Je-li těsto řídké, přidáme mouku.
Do vařící osolené vody vkládáme lžící vykrojené kousky těsta a vaříme 5 minut. Když vyplavou na povrch, vyndáme je děrovanou naběračkou a necháme okapat.
Mezitím obě slaniny nakrájené na kostičky rozškvaříme na pánvi a přelijeme jimi na talířích rozdělené bramborové kousky. Navrchu pak valašské kúsky se slaninou posypeme nakrájenou jarní cibulkou.