vejce
slanina
cibule nebo pórek
olej nebo sádlo
sůl, pepř
Na oleji nebo sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Po chvilce přidáme na kostičky nakrájenou slaninu nebo tučnější uzené. Jakmile se slanina zatáhne (asi po 1 minutě) vmícháme osolené a rozmíchané vejce. Na mírném ohni mícháme tak dlouho, než vajíčka ztuhnou. Vaječinu můžeme ozdobit nasekanou petželkou nebo ještě lépe pažitkou, okořenit můžeme mletým pepřem. Podáváme s pečivem. Množství ingrediencí záleží jen na vaší chuti a hladu :-)
TIP
pikantní chuť dodá vaječině slzička octa vmíchaná těsně před dokončením
opatrně na solení – raději dosolte na talíři
vaječinu můžete nanést na chleba s hořčicí – pak je dobrá i studená
jemnější variantu vaječiny docílíte přidáním trochu mléka do rozmíchaného syrového vejce
vaječina je dobrá i jako náplň do masových rolád – místo vařeného vejce
vaječina se snese i s kečupem – zajímavá chuť