Sezóna chřestu je v plném proudu a pokud ho milujete, rozhodně je teď ten správný čas, kdy si ho můžete naplno užít. Pokud hledáte inspiraci na nějaké recepty, jste tu rozhodně dnes správně. Připravili jsme si pro vás recepty s chřestem bílým i zeleným a věříme, že si dobře pochutnáte.
Krémová polévka z bílého chřestu
Na přípravu budete potřebovat:
- 500 g bílého chřestu
- 2 ks šalotka
- 1 PL másla
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 špetka muškátového oříšku
- 100 g schwarzwaldské šunky
- 1 ČL soli
- 1/4 ČL bílého pepře
- 1 ČL mletého kmínu
- 1 hrst tymiánu
- 1 ks bageta
Postup:
Nadrobno nasekejte šalotku a poté opláchněte chřest. Tvrdé konce chřestu uřízněte a poté ho oloupejte. Až budete mít chřest oloupaný, nakrájejte ho na větší kousky. V hrnci na mírném plamenu rozpusťte máslo a orestujte na něm šalotku. Po chvíli přidejte kmín, krátce orestujte a zalijte vývarem, přidejte chřest a přiveďte k varu. Než se polévka začne vařit na sucho orestujte šunku. Po přibližně čtvrt hodině bude chřest v polévce měkký. Stáhněte ji z plamene, ochutnejte a dosolte a dopepřete, přidejte i muškátový oříšek. Zamíchejte smetanu a polévku znovu zahřejte a poté sundejte ze sporáku. Před podáváním polévku na talíři dozdobte opečenou šunkou a tymiánem. Podávejte s křupavou bagetou.
Zapečený losos se zeleným chřestem a bramborami
Na přípravu budete potřebovat:
- 700 g nových brambor
- 50 g zakysaná smetana
- 2 ČL dijonské hořčice
- 2 ČL kopru
- citronová kůra z jednoho citronu
- 4 ks filetů z lososa
- 6 PL panko strouhanky
- 350 g zeleného chřestu
- sůl
- olivový olej
Postup:
Troubu předehřejte na 200 stupňů a plech vyložte pečícím papírem. Na něj rozložte plátky brambor, zakápněte olivovým olejem a osolte. Pečte přibližně 20 minut. Zakysanou smetanu smíchejte s dijonskou hořčicí, koprem, citronovou kůrou a osolte. Vyndejte z trouby plech z bramborami a mezi ně dejte filety z lososa kůží dolů a na vrch ryb namažte směs ze zakysané smetany a zasypte panko strouhankou. Kolem lososa dejte chřest a zakápněte olivovým olejem, Pečte asi 15 minut.
Gnocchi se zeleným chřestem a sýrovou omáčkou
Na přípravu budete potřebovat:
- 8 ks zeleného chřestu
- 20 g másla
- 500 g bramborových noků
- 400 ml smetany na vaření
- 100 g parmazánu
- sůl
- pepř
Postup:
Chřest opláchněte a ulomte, či odřízněte tvrdé, dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kolečka, ale hlavičky nechte vcelku. V pánvi rozpalte máslo, na kterém opečte chřest. Po chvilce přilijte smetanu a pár minut nechte prohřívat. Jako poslední do smetanové omáčky přidejte nastrouhaný sýr a dobře promíchejte. Nechte sýr v omáčce rozpustit a podle vašich chutí osolte a opepřete. Noky uvařte ve vroucí vodě a smíchejte s omáčkou.
Chřestové rizoto
Na přípravu budete potřebovat:
- 400 g zeleného chřestu
- 1 ks citronu
- 50 g šalotky
- 40 g másla
- 300 g rýže arborio
- 250 ml bílého vína
- 750 ml vody
- 1/4 ČL pepře
- 1/2 ČL soli
- 60 g parmazánu
- 1 kelímek smetany na vaření
Postup:
Chřest opláchněte, odstraňte tvrdé konce a oloupejte ho. Dejte ho vařit do osolené vody s vymačkanou šťávou z citronu. Na rozpáleném másle opečte šalotku, poté přidejte rýži a přibližně 2 minuty restujte za stálého míchání. Po této době začněte za stálého míchání přilévat víno a většinu z něj nechte vyvařit. Poté přidejte vodu a na mírném ohni vařte, dokud nezměkne rýže. Těsně před dokončením rýže přidejte chřest, jednu část parmazánu, smetanu a sůl. Na talíři ještě posypte parmazánem a mletým pepřem.