Tvarohový mazanec

150 g Hery, másla ev. j. tuku
200 g moučkového cukru
2 vejce
špetku citrónové kůry
šťáva z půlky citrónu
1 vanilkový cukr
250 g měkkého tvarohu
500 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 vejce na potření mazance
100 g blanšírovaných mandlí

Tvarohový mazanec – recept

Tuk nakrájíme na menší kousky a při pokojové teplotě jej necháme změknout. Potom jej s cukrem utřeme do pěny, zašleháme vejce a přidáme citrónovou kůru i šťávu, vanilkový cukr a tvaroh.
Nakonec přidáme promíchanou mouku s práškem do pečiva, vypracujeme hladké nelepivé těsto, ze kterého vytvoříme bochánek a přeneseme ho na plech vyložený pečicím papírem.
Tvarohový mazanec navrchu nařízneme do kříže, po celém povrchu ho potřeme rozšlehaným vejcem a rovnoměrně ozdobíme celými mandlemi.
Tvarohový mazanec dáme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 160° C asi 20 minut. Poté zvýšíme teplotu na 180° C a dopékáme asi 30 min. dozlatova.

TIP

Tvarohový mazanec můžeme namísto celých mandlí posypat jen mandlovými lupínkami.