Tofu může chutnat i milovníkům masa


Víte o tom, že tofu pochází z Číny a přišlo se na něj v podstatě náhodným omylem? Před dvěma tisíci lety totiž jeden čínský kuchař omylem přidal do sójového mléka řasu nigari. Tím se mléko srazilo, ale dalo vzniknout dnes již dobře známému tofu. Tofu se řadí mezi velmi cenný zdroj bílkovin, a i když nejste vegetariáni, určitě vám ve správně zvoleném receptu také zachutná.

Tofu na černém pepři

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 800 g tofu
  • škrob
  • 150 g másla
  • 12 ks šalotky
  • 8 ks chilli papričky
  • 12 stroužků česneku
  • 3 PL čerstvého zázvoru
  • 3 PL světlé sójové omáčky
  • 4 ČL tmavé sójové omáčky
  • 2 PL krupicového cukru
  • 3 PL mletého pepře
  • 16 ks jarní cibulky
  • rýže

Postup: 

Připravte si pánev ve stylu wok, kde si rozpalte přibližně 5 cm oleje. Tofu nakrájejte na kostky velké 3 cm a obalte ve škrobu. Po menších částech ho postupně opečte a nechte okapat na papírových utěrkách. Zbytek oleje slijte a pánev vytřete papírovým ubrouskem. Vložte do něj máslo a opečte na něm šalotku, chilli papričky, česnek a zázvor. Opékejte asi čtvrt hodiny. Přidejte oba druhy sójových omáček, cukr a pepř. Do pánve zpět vraťte tofu a zahřejte. Jako poslední přidejte jarní cibulku, nakrájenou nahrubo. Podávejte s rýží.

Zelňačka s uzeným tofu

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 200 g brambor varného typu B
  • 180 g uzeného tofu
  • 80 g bílé cibule
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 ČL kmínu
  • 1 PL rajčatového protlaku
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 300 g bílého kysaného zelí
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 ČL mleté papriky
  • 100 ml sójové smetany, nebo smetany na vaření
  • sůl
  • pepř

Postup: 

Oloupejte a opláchněte brambory a společně s tofu nakrájejte na menší kostky a cibuli pokrájejte nadrobno. V dostatečně velkém hrnci rozpalte olej a na středním plameni opečte cibuli. Poté přidejte i nakrájené tofu, brambory a kmín a opečte ještě další 3 minuty. Po této době přidejte rajčatový protlak a mletou papriku. Zalijte vývarem, přidejte zelí, bobkový list, sůl a pepř. Přikryjte pokličkou a na mírném plamenu vařte čtvrt hodiny. Až brambory změknou, zmírněte plamen, přidejte smetanu a krátce povařte.

Jarní závitky s uzeným tofu

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 200 g uzeného tofu
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks okurka
  • 80 g rýžových nudlí
  • 1/2 avokáda
  • 8 plátků rýžového papíru
  • 3 PL arašídového másla
  • 1 PL sójové omáčky
  • 2 PL medu
  • 150 ml vody
  • 50 g ledového salátu

Postup: 

Mrkev spolu s okurkou nakrájejte na nudličky a tofu na stejně velké špalíčky. Na rozpálené pánvi opečte tofu a poté ho dejte na stranu. Avokádo si pokrájejte na 8 proužků a ledový salát natrhejte na menší kousky. Povařte rýžové nudle dle návodu na obale, sceďte a prolijte studenou vodou. Připravte si talíř, na který si dejte jeden plátek rýžového papíru. Ten pokapejte vodou a chvíli počkejte, než se vsákne. Doprostřed papíru dejte ledový salát a na něj uvařené nudle. Přidejte i část mrkve, okurky, tofu a kousek avokáda. Klidně můžete přidat i trochu vašich oblíbených bylinek. Poté spodní a vrchní stranu přehněte přes náplň a od strany zarolujte do rolky. K podávání si můžete připravit arašídovou omáčku. Rozmixujte med, arašídové máslo, sójovou omáčku a vodu.