250 ml mléka (ne odtučněného)
100 ml zakysané smetany
2 lžičky plnotučné hořčice
1 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky soli
200 g tvrdého sýra typu burlander (eidam se nehodí)
100 g suchých (nevařených) těstovin (nejlépe makaronů nebo kolínek)
1 lžíce másla na vymazání zapékací nádoby
Těstoviny (nevařené) se sýrem – recept
Smíchejte mléko, smetanu, hořčici, citronovou šťávu a sůl. Sýr nastrouhejte, odeberte přibližně čtvrtinu a zbytek smíchejte se suchými (nevařenými) těstovinami.
Zapékací nádobu zhruba o průměru 22-25 cm vymažte máslem a přesypte do ní směs těstovin a sýra. V této fázi všechno zakryjte a odložte do lednice.
Troubu nastavte na 190°C, ale nepředehřívejte. Mléko smíchané se smetanou, hořčicí, citr. šťávou a solí znovu promíchejte a nalijte na těstoviny. Posypte je pak zbývajícím (odebraným) sýrem , přiklopte a pečte asi hodinu.
Po vyjmutí z trouby nechte těstoviny (nevařené) se sýrem ještě pět minut zakryté odpočívat.