Také milujete zavařování?


Zavařování je podobně jako houbaření naším fenoménem. Zavařit umíme snad opravdu všechno. Už jsem u kamarádky dokonce viděla zavařování ovoce prostým zasypáním cukrem. Sama mám zkušenost se zavařováním v mikrovlnné troubě a myčce na nádobí. Ostatně aby myčka uměla vyvinout 70 °C, byla moje jediná podmínka při nákupu tohoto spotřebiče. Okurky, které nejčastěji zavařuji, totiž chtějí právě tuto teplotu. Každý rok si řeknu, že letos nic nezavařím a budeme dojídat jen loňské zásoby. Pak jsem ale narazila na e-shop Zavařuj.cz, kde koupíte vše na zavařování, pasterizaci a sterilizaci na jednom místě a neodolala jsem. Zavařovací šílenství u nás tedy jede na plné obrátky a v dnešním článku se dozvíte top tipy a vychytávky.

Zavařovat lze prakticky cokoliv, co vám roste na zahradě…

…plus houby, maso, hotová jídla. Každá potravina ale potřebuje to své. V prvé řadě to je dokonalá čistota. Sklenice i víčka by měla být čistá a suchá. Někdy se dokonce doporučuje ovocné směsi zejména s jahodami vkládat do horkých suchých sklenic. Ovoce a zelenina by měla být v dokonalé kondici, nejen dokonale omytá. Myslíme tím bez známek poškození nebo dokonce plísně. Ani se nepokoušejte plesnivá místa vyříznout. Zkazíte tím celou zavařovací dávku. Zavařovací sklenice lze recyklovat z kupovaných výrobků ve skleněné lahvi se šroubovacím víčkem. Pokud ale zavařujete maso a hotovky, pořiďte speciální zavařovací víčka na maso. Ta totiž díky speciálním gumičkám dokonale těsní.

Doba zavařování

U džemů a marmelád je postup více než jednoduchý. Omyté ovoce pokrájejte, vložte pokud možno do nepřilnavého hrnce a vařte do zhoustnutí a podle návodu použijte želírovací přípravky a cukr. Opravdu se držte návodu. Například u rybízu, který obsahuje vysoké procentu pektinu, můžeme použít menší množství Želírfixu a podobných přípravků. Nám se osvědčil želírovací cukr, který už v dnešní době seženete i pro diabetiky.

Co se zavařování půlek nebo dokonce celého ovoce či zeleniny týče, je důležitá doba zavařování. Okurky nakladačky by měly být hotové, ale stále křupavé. Ovoce by si mělo zachovat svůj tvar, ale zároveň musí být měkké. Je to trochu alchymie. Přehled zajímavých článků, receptů a v neposlední řadě veškerých nezbytností pro nakládání a zavařování seženete na webovém portále www.zavaruj.cz

Nás zaujala zejména rychlost dodání. Ne jednou se mi stalo, že jsem dostala bedýnku meruněk bez jakéhokoliv varování a rychle sháněla konzervační a želírovací prostředky, sklenice a víčka. Krom toho je valná většina výrobků tuzemských, se zaručenou kvalitou a lety odzkoušenými recepturami.