2 – 3 kuřecí prsa
olej
1 cibule
kořenová zelenina (může být i sáček mražené pod svíčkovou)
nové koření, celý pepř, sůl, bobkový list
smetana
citronová šťáva, worcester
trochu mléka (asi 1 dl)
1 lžíce hladké mouky
Svíčková z kuřecích prsíček – recept
Na oleji zpěním nakrájenou cibuli, pak přidám na menší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (nebo sáček – 350 g mražené zeleniny pod svíčkovou), několik kuliček nového koření, pepře a 2 – 3 bobkové listy, lehce osolím. Krátce bez přidání vody orestovávám. Mezitím si na oleji v pánvi zprudka opeču osolená kuřecí prsa tak, aby se maso „zatáhlo“ a podrželo si svou šťávu. Poté je přendám k zelenině, zaliji vodou, aby maso i zelenina bylo zakryté, ale aby se nevařilo, spíš dusilo a podle potřeby vodu ev. přileji.
Když je maso měkké, vyjmu je a nechám v teple, z udušené zeleniny vyjmu kuličky koření, pepře a bobkové listy a zeleninu přepasíruji nebo rozmixuji, směs dám znovu vařit..
V mléce rozkvedlanou hladkou mouku vliji do vařící směsi, přidám smetanu a krátce povařím, dochutím solí, worcesterem a po odstavení z ohně i pár kapek citronové šťávy. Do hotové omáčky vrátím kuřecí prsíčka.
TIP
Svíčková z kuřecích prsíček je poměrně brzy hotová. Je jemná a chutná znamenitě, zejména dětem. Podáváme ji s houskovými knedlíky. Použijeme-li smetanu zakysanou, pak ji nevaříme, přidáme ji tam až po odstavení z ohně a nepoužijeme již ani citronovou šťávu.