Švestkový koláč s mákovou nádivkou

Těsto:
200 g hladké mouky
100 g másla
2 žloutky
1/2 šálku mléka
10 g droždí
špetka soli

Nádivka:
150 g mletý mák
šálek mléka
cukr moučka
nastrouhaná citrónová kůra
trochu rozdrcených dětských piškotů

Na koláč:
500 g švestek

Švestkový koláč s mákovou nádivkou – recept

Švestky omyjeme. osušíme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky.
Máslo utřeme s cukrem a žloutky, přidáme kvásek, který jsme si připravili z droždí a trochy vlažného mléka. Pak přidáme zbylé mléko a špetku soli. Poté postupně přidáváme mouku a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Mezitím si připravíme mákovou nádivku. Umletý mák svaříme s mlékem, osladíme a podle potřeby zahustíme drcenými piškoty, ochutíme citrónovou kůrou. Chvíli promícháváme, aby se nám mák nepřipálil, pak odstavíme z plamene.
Vykynuté těsto rozválíme na plát a ten vložíme do koláčové formy (vyložíme pečicím papírem). Na těsto rozetřeme rovnoměrnou vrstvu mákové nádivky a na ni rozložíme slupkou dolů nakrájené čtvrtky švestek slupkou dolů.
Švestkový koláč s mákovou nádivkou pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Hotový koláč před podáváním pocukrujeme.

TIP

Do nádivky můžeme přidat i špetku mleté skořice.