Svatomartinská pečená husa

1 větší husa
100 ml smetany na vaření
sůl
kmín

Svatomartinská pečená husa – recept

Očištěnou a omytou husu nasolte několik hodin před pečením.
Potom posypte kmínem, dejte do pekáče (prsíčkami dolů), podlijte vodou, přikryjte a za občasného podlévání pečte (asi 2 hodiny) při teplotě asi 200° C. Husu popíchejte vidličkou, aby sádlo mohlo vytékat.
Když je svatomartinská pečená husa téměř měkká, odkryjte ji, vypečené sádlo slijte. Husu během dalšího pečení několikrát potřete smetanou a nakonec zprudka dopečte, aby měla dobrou chut a barvu.

Podávejte s libovolnou přílohou, pečená husa sama o sobě je labužnický zážitek a s douškem dobrého vína si budete i doma připadat jako na hodech.