350 g hladké mouky
40 g cukru
100 g másla
2 žloutky
20 g droždí
špetka soli
citronová kůra
125 ml mléka
jablka
Nádivka:
100 g medu
trochu mleté skořice a mletého hřebíčku
citronová kůra
125 g mletých ořechů
Sváteční závin z kynutého těsta – recept
Máslo utřeme se žloutky, přidáme špetku soli, citronovou kůru, mouku a kvásek z droždí, mléka a cukru.
Těsto dobře vypracujeme a necháme vykynout.
Mezitím připravíme náplň – rozehřejeme med, přidáme do něj skořici, mletý hřebíček, citronovou kůru a mleté ořechy. Po vykynutí z těsta na pomoučeném válu vyválíme obdélník, potřeme jej nádivkou a poklademe nahrubo nastrouhanými jablky. Pak zavineme a na vymaštěném plechu (nebo na pečícím papíru) necháme ještě chvíli znovu vykynout (asi 10 minut). Troubu předehřejeme na 190° C, sváteční závin z kynutého těsta potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dorůžova. Ihned po upečení můžeme závin potřít rozpuštěným máslem.
TIP
Po vychladnutí nakrájíme na širší řezy, pocukrujeme a podáváme. Dobrou chuť!