Staročeské zelí

1 kg hlávkové zelí

2 střední cibule

200g cukru krystal nebo moučka

1 střední brambor

olej nebo sádlo

sůl, kmín, ocet

Zelí očistíme a nakrouháme na nudličky. Na zpěněném sádle nebo oleji mírně osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přisypeme cukr. Za stálého míchání cukr rozpustíme na karmel. Jakmile je karamel hnědý a tekutý, přidáváme pomalu zelí a mícháme. Osolíme, posypeme kmínem, přidáme 3 lžíce (podle chuti a množství zelí) octa a přilejeme horkou vodu. Dusíme do měkka (30-45 minut) až je karamel rozvařený. Zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou – pak ještě 10 minut vaříme a občas promícháme. Před dokončením ochutnáme a dochutíme.


TIP


nic nepokazíme lžičkou kečupu ve fázi zahušťování

použít můžeme i kysané zelí

ideální s knedlíkem a pečenou husou či kachnou

tento recept je vyzkoušený i na červeném zelí, a je to OK