800 g srnčích kotlet (hřbetu s kostí)
5 cl slivovice
směs mletého koření (zázvor, jalovčinky, pepř, skořice, hřebíček, rozmarýn)
2 lžíce oleje
kousek másla
400 g sušených švestek
1 lžíce přírodního cukru
šťáva a kůra z 1/2 citronu
100-150 ml jablečné nebo švestkové šťávy (100% džusu)
2 dl červeného vína
1-2 lžičky maizeny
1 lžíce cukru nebo medu na dochucení
4 lžíce ušlehané smetany na zdobení
Srnčí kotlety se švestkovou omáčkou – recept
Odblaněný srnčí hřbet s kostí nasekáme na kotletky, omyjeme, osušíme a uvolníme u kosti. Maso potřeme z obou stran slivovicí a necháme půl hodiny v chladu marinovat. Potom je okořeníme směsí mletého koření a po obou stranách opečeme v pánvi na rozpáleném oleji 8-10 minut. Kotlety vyjmeme a dáme stranou.
Do výpeku přidáme máslo, švestky, posypeme lžící cukru a chvíli opékáme, dokud cukr lehce nezkaramelizuje. Zalijeme ovocnou šťávou, přidáme kůru z citronu a povaříme asi 10 minut. Maizenu rozmícháme ve víně, vlijeme do omáčky a povaříme do zhoustnutí (asi 2 minuty).
Nakonec omáčku dochutíme solí, citronovou šťávou a podle chuti můžeme přisladit.
Opečené kotletky vložíme do omáčky, prohřejeme a podáváme ozdobené šlehačkou.